„WASTE“ ПРОЈЕКАТ - ПОДРШКА УПРАВЉАЊА КОМУНАЛНИМ ОТПАДОМ
14.01.2015


Након успешно реализованог пројекта “Живети зелено“, чије су резултате поцетком прошле, 2014.године промовисале Градска општина Палилула у Нишу и општина Ихтиман, ЈКП “Медиана” је путем прекограницног пројекта „Системи управљања отпадом-размена добре праксе у БГ–РС прекограничном региону WASTE“, са бугарском општином Перник обезбедила канте и кесе за селектовање отпада. Подела становништву, које живи на територији ГО Медијана и ГО Палилула, ће почети марта месеца а до краја јанура стићи ће и посебан аутомобил који ће одвозити рециклажни отпад, најављено је на конференцији за новинаре.

„За пројекат WASTE из ЕУ је обезбеђено 570.000 евра, с тим што је око 65.000 евра добила општина Перник за техничку подршку у реализацији а остатак је намењен за набавку специјалних судова и кеса, штампање пропагандног материјала и едукацију грађана. Учешће комуналног предузећа „Медијана“ у пројекту износи 75.000 евра а тај новац је уложен у набавку камиона за сакупљање отпада.

Пројекат “WASTE” практично значи унапређење управљања комуналним отпадом у Нишу. Он предвиђа поделу око 20.000 канти и 138 хиљада пластичних кеса у које ће Нишлије одлагати рециклабилни отпад: ПЕТ амбалажу, пласитку, папир, лименке, стакло. Тако сакупљене секундарне сировине специјалним возилом ће бити одвожене у Рециклажни центар на даљу селекцију и припрему за прераду. „Рециклажни центар, као сто је то реније најављено, је опремљен у објекту ЈКП „Медијана“. Град Ниш је за ову намену издвојио 22 милиона динара из буџета, а Република Србија је уплатила 30 милиона динара за набавку опреме за сепарацију отпада.

Селекцијом и рециклажом отпада очекују се и значајни економски ефекти, јер ће у рециклажи бити упошљено стотинак људи а сав рециклирани отпад ће се продавати. Вредност овог пројекта је и у томе да грађани науче да чувају животну средину и да отпад не завршава на улици. Овај пројекат, по речима директора Братислава Вучковића, превазилази значај самог ЈКП „Медиана“. Активностима се шаље јасна порука грађанима у региону а слични системи који се увелико примењују у Европи, примери су добре праксе заштите животне средине.

Нашим грађанима је потребно одређено време да се привикну на прикупљање и селекцију отпада. Нашим пројектом “Живети зелено”, који је обухватио еколошко образовање деце у вртићима, школама и осталим друштвеним групама, каже председник општине Палилула Бобан Џунић покушали смо да укажемо на значај ове активности. Смањен је број дивљих депонија у нашим насељима, али то је само поцетка свакодневног рада. Уласком Србије у Европску унију ова правила биће део нашег живота и морају се поштовати. (ЕКОполис, Д.В)